Werken bij onze klanten

Brede waaier aan werkgevers

Ook binnen Vlaamse openbare organisatie of social profitorganisatie is er grote diversiteit aan interessant werkgevers. Poolstok werkt samen met meer dan 600 overheidsorganisaties waarbij je aan de slag kan.

Er is geen betere manier om mee te zorgen voor een goed werkende overheid dan door zelf aan de slag te gaan bij een gemeente, een stad, een provincie, een OCMW, een intercommunale, een politie- of hulpverleningszone, onderwijsinstelling, zorginstelling of een van de vele andere overheidsorganisaties in Vlaanderen.

Wat is belangrijk om te weten bij het solliciteren?

Wanneer je solliciteert bij een openbare of social-profitorganisatie zijn er striktere regels m.b.t. je profiel.

 • Wanneer er een specifiek diploma wordt gevraagd, is dit ook vaak effectief een vereiste. 
  Wanneer kan je dan solliciteren zonder het vereiste diploma? Of je al dan niet kan solliciteren zonder het juiste diploma, wordt steeds vermeld in het vacaturebericht. Openbare besturen zijn vrij om te beslissen of ze al dan niet van de diplomavoorwaarde willen afwijken.
   
 • Wat met buitenlandse diploma’s?
  Behaalde jij je diploma in het buitenland? Hou er dan rekening mee dat buitenlandse diploma’s niet altijd automatisch gelijkgesteld worden met Belgische diploma’s.
  ​Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende vormen van gelijkwaardigheid:

  • niveaugelijkwaardigheid: geeft je toegang tot een bepaald niveau (bachelor, master, doctor);
  • specifieke gelijkwaardigheid: geeft toegang tot een bepaalde richting/functie.
  • Een gelijkwaardigheidserkenning moet je aanvragen via NARIC. Begin op tijd met je aanvraag, want de procedure kan tot 3 maanden in beslag nemen. Meer informatie over de gelijkwaardigheidserkenning van buitenlandse diploma’s vind je via de website van NARIC.

Verschillende contracttypes

Zodra je wordt aangeworven, zal er jou een contract worden aangeboden. Er zijn een aantal verschillende contracttypes.

 • Statutair
  Ben je statutair benoemd, dan heb je geen arbeidsovereenkomst, maar word je vast benoemd na een beslissing van de overheid waar je werkt.
  Om in aanmerking te komen voor een vaste benoeming moet je eerst met succes een statutaire selectieprocedure doorlopen. De beste kandidaat wordt aangeworven. Ben je geslaagd maar niet aangeworven? Soms kom je in een wervingsreserve terecht, waardoor je bij latere sollicitaties voor gelijkaardige statutaire vacatures delen van de procedure kan overslaan.
   
 • Contractueel
  Je kan ook aan de slag met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde of bepaalde duur, net als in de privésector. Er wordt dan een contract afgesloten tussen jou en de werkgever, volgens de arbeidswetgeving.
  Het verloningspakket en de voordelen van een contractuele medewerker zijn quasi hetzelfde als die van een statutaire ambtenaar, op de pensioenregeling en de loopbaanmogelijkheden na.
   
 • Mandaat
  Als mandaathouder bekleed je een management- of staffunctie. Je neemt een mandaat altijd op voor een bepaalde hernieuwbare periode.
  Is het een mandaat langer dan 5 jaar, dan krijg je waarschijnlijk een contract van onbepaalde duur. Neem je een mandaat op dat korter is dan 5 jaar, dan gebeurt dat wellicht met een contract voor bepaalde duur.
  Je kan ook benoemd worden in een graad en dan van daaruit een mandaat krijgen.
   
 • Tijdelijk
  Ben je op zoek naar een tijdelijke functie? Ook dan kan je op zoek gaan naar een job in de publieke sector. Op poolstokzendtuit.be vind je alle openstaande vacatures bij onze vennoten terug.