Ga verder naar de inhoud

Terugblik op HRM in de overheid 2025

Onze klanten en partners in de kijker

Heel wat klanten en partners gespot op HRM in de overheid op 13 februari, wij nemen dan ook graag even de tijd om terug te blikken op de verschillende sessies.

5 min. leestijd
19 februari 2025

Duurzaamheid

Het meest populaire thema? Duurzaam HR-beleid en duurzame inzetbaarheid. Daarover konden bezoekers verschillende sessies volgen, met telkens een andere invalshoek. Over duurzame groei, verantwoordelijkheden én ‘out of the box-denken’ (jawel zelfs in een streng regelgevend kader).

  • Zo hadden Wouter Gillis (Ascento) en Jessica Vandendries (Digitaal Vlaanderen) het over de vernieuwde aanpak van Digitaal Vlaanderen voor duurzame groei en inzetbaarheid. Werving en onboarding met een sterkere nadruk op waarden en groei als basis voor selectie (eerder dan ervaring). Zo kreeg elke nieuwe medewerker een development center 10 weken na opstart: extra kans op groei en ondersteuning vanaf het begin dus.
  • Paul van Leest (Cebir) gaf een lezing over waardevol werk en het belang van waarden voor een duurzaam HR-beleid. Het ging over de negatieve effecten van tegengestelde waarden, maar evenzeer bracht hij handvaten om kleinere waardeverschillen een positieve wending te geven.
  • Christophe Van Goeye (Lokaal bestuur Eeklo) gaf samen met Chantale De Bondt (Mondea) een boeiende sessie rond duurzaam HR-beleid. Dé belangrijkste take aways? Een duurzaam HR-beleid betekent bewust investeren in je menselijk kapitaal en bepaal vooraf concrete indicatoren om je HR-beleid meetbaar te maken.
  • Cindy Meijen (Stad Beringen) en Laurens Seigers (Cipal Schaubroeck) deelden hun visie op de toekomst van lokale dienstverlening en de impact op HR-acties. Ze benadrukten dat flexibiliteit, digitalisering en maatwerk cruciaal zijn. HR-afdelingen moeten medewerkers onder andere trainen in nieuwe technologieën en klantgerichte vaardigheden. HR-acties van vandaag leggen immers de basis voor dienstverlening van morgen.
  • Caroline Vanwanseele (Lantis) en Ruben van Goethem (Baanbrekende werkgever) gaven inzicht in de vijf werven naar een baanbrekend personeelsbeleid. Een (zelf)kritische analyse over wat er nodig is om de kloof te dichten tussen HR en de werknemer: teruggaan naar de essentie.
  • Annelies De Laender (Lokaal bestuur Zemst) gaf een mooie toelichting over hoe 'duurzaam, warm en inclusief' door te vertalen in de volledige organisatie. In het aantrekken en behouden van medewerkers, via bevordering, interne mobiliteit en doorgroeitrajecten, voor medewerkers die alle kansen willen grijpen om te groeien en hun loopbaan mee vorm te geven.
  • Maarten Schaerlaekens en Wannes Verheyen (Provincie Antwerpen) stelden in hun lezing de vraag of personeelsbudgetten de verantwoordelijkheid van HR of van de leidinggevenden zijn. De geleerde lessen? Behandel dergelijke uitdaging als een change traject, bewaak de scope stap voor stap en externe begeleiding (door onze organisatieontwikkelings-partner Möbius) zorgt voor expertise en uitdaging.
  • Corrine Scroyer van politie Antwerpen vertelde tenslotte hoe een open een ‘open hiring’ perspectief, ‘out of the box’ denken binnen een streng wettelijk selectiekader en permanente coaching en evaluatie voor meer inclusieve en duurzame aanwervingen van toekomstig politiepersoneel zorgde. Alvast inspirerend om toe te passen in de eigen organisatiecontext!

Employer branding

Daarnaast kregen we een erg boeiende & interactieve sessie over employer branding voorgeschoteld, gegeven door onze nieuwe partner Insilencio.

Deelnemers werden in deze sessie aangespoord tot introspectie over de eigen employer brand: waar staat je organisatie? Is er draagvlak? Zijn de doelstellingen helder en kennen we onze kernboodschap? Een praktijkcase van Stad Leuven bood inspiratie en concrete handvaten. Met een duidelijke conclusie: employer branding hoeft geen grootschalige aanpak om impact te hebben, een eerste concrete stap kan morgen al gezet worden. En alvast deze disclaimer: je eigen medewerkers zijn je sterkste ambassadeurs!

Welzijn en preventie

We woonden eveneens twee sessies met een welzijns- en preventie invalshoek bij. Over een gedragen welzijnsbeleid en een proactief preventie- en re-integratiebeleid.

  • In de client case Stad Gent, gebracht door Eva Deschans (Waldon) en Brecht Vanden Bergh (Stad Gent), kregen we onder andere inzicht in hoe vele, versnipperde welzijnsacties gemodelleerd werden naar een geïntegreerd, gedragen welzijnsbeleid met - ook hier - leiderschap als belangrijke factor. Erg boeiend, dus wordt ongetwijfeld vervolgd.
  • Jill Bamps en Michèle Bours (Stad Hasselt) en Evy Vanparys (groep IDEWE) gaven een workshop over een proactief preventie- en re-integratiebeleid. Hoe begeleid je werknemers stap voor stap weer naar de werkvloer? Deelnemers kregen praktische tips en inzichten om ziekteverzuim te verminderen en werknemers sneller en duurzamer te laten herstellen en terug te laten keren naar hun werk.

Digitalisering

Ook digitalisering bleek een interessant topic op deze editie van HRM in de overheid. Een sessie over de impact ervan én een concrete case over zelfredzaamheid van medewerkers.

  • Sophie De Winne en Marjan De Coster (KUL) en Line Seghers (Berenschot België) gaven een interessante én interactieve lezing over de impact van digitalisering. Of algoritmes in HR een boost voor werknemersprestaties zijn of een risico voor het welzijn van de werknemer? Om alvast verder over na te denken en napraten.
  • De sessie van Marijke De Nutte en Marlies De Schuyter (Provincie Oost-Vlaanderen en Great Place to Work) ging over het blijvend digitaliseren van HR-processen, met nadruk op zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid hoe? Dankzij een uitgebreide begeleiding kan élk personeelslid zaken als verlof, abonnementen openbaar vervoer en andere HR-gerelateerde zaken zelf digitaal aanvragen.

Leiderschap en rekrutering & selectie

Geen HRM in de overheid zonder dat thema’s als leiderschap of rekrutering & selectie worden aangeraakt. Thema’s die ook uitgebreid werden besproken in de Keynote van Bernie Caessens en Bart Wille.

  • Charlotte Sabbe (Hudson tag) en Filip Roelandt (AG Stadsvernieuwing Oostende & Economisch Huis Oostende) deelden hun lessons learned over het project “de Leiderschapsreis”, namelijk: een goede voorbereiding is het halve werk, evidence-based methodieken helpen écht, verbinding en psychologische veiligheid zijn de basis en het project kunnen bijsturen is een kracht.
  • Charlotte Castelein en kristof Sneyers (van headhunting-partner Bakker & Partners) gaven waardevolle inzichten over rekrutering en selectie mee. Hun tips? Gebruik de bestaande reglementering op een doordachte manier, pas je doorlooptijd aan de kandidatenmarkt aan en denk goed na over je vacaturetitel.

Regionale samenwerking

Tenslotte een sessie van twee lokale besturen, over regionale samenwerking mét een duidelijke oproep tot gezamenlijke inspanning!

  • Ann Ponnet (Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg) en Brenda Lathouwers (Lokaal bestuur Bonheiden) deelden hun inzichten over de weg naar een regionaal HR-beleid. Ze bespraken het belang van een regionale RPR en een uniform loonhuis om concurrentie tussen gemeenten te verminderen. Ze benadrukten de voordelen van samenwerking en harmonisatie, wat leidt tot een eerlijke en efficiënte arbeidsmarkt.

Wij kijken alvast uit naar de ongetwijfeld boeiende sessies op HRM in de Overheid 2026.

Enkele sfeerbeelden

De aanwezige Poolstok-collega's namen enkele foto's van de sessies die zij volgden.