Ga verder naar de inhoud

HR-manager Maxime kroop in zijn pen voor Science for Work

"Is Cracking-Wise Wise? What Evidence Suggests About Humor Use in the Workplace"

2 min. leestijd
24 oktober 2023

We zoeken het bij Poolstok vaak in de wetenschappelijke literatuur als het bijvoorbeeld gaat over selectiemethodieken, de impact van welzijnsinterventies of effectieve methodieken om te leren en te ontwikkelen,... Maar kan de wetenschap ons ook iets bijbrengen over de rol van humor in de werkomgeving en op welke manier humor impact heeft op werkrelaties? Onze collega en HR-manager Maxime Loose, zelf niet verlegen om een grapje, zocht het uit én schreef er een boeiend artikel over.

De inzichten over humor op de werkplek zijn gebaseerd op een grondige meta-analyse waarbij de bevindingen uit 49 academische papers werden samengenomen. De studie belicht hoe goed getimede, positieve humor kan bijdragen aan een betere werksfeer, gezondheid en zelfs de prestaties op de werkvloer.

Kort samengevat, kwamen de volgende conclusies naar voor:

  • Humor op de werkvloer? Ja, maar houd het positief! Positieve humor speelt een waardevolle rol in de werkomgeving. Het kan stress verlagen en de teamsfeer boosten.
  • Een beetje voorzichtigheid is geboden. Wees je bewust dat niet alles even grappig is voor iedereen. Gebruik humor die iedereen opbeurt, niet ten koste van anderen.
  • Er is geen reden voor leidinggevenden om humor te vermijden, maar voel de sfeer aan.