Onze samenleving digitaliseert in sneltempo. Meer dan ooit tevoren maken en bekijken we digitale content op onze computers en smartphones. Iedereen moet maximaal kunnen deelnemen in deze vlug veranderende wereld. Helaas is dat niet de realiteit voor mensen met een tijdelijke of permanente beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch ...).
Voor één op de vijf Vlamingen is het kunnen raadplegen van digitale informatie moeilijk. Waarom? Omdat websites, apps en documenten niet gemaakt zijn met hun noden in het achterhoofd.
Digitale toegankelijkheid heeft ook voordelen voor ons allemaal. Wie is nu niet gebaat bij helder taalgebruik en vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en apps? Surfen gebeurt steeds vaker op mobiele toestellen, onderweg of op plaatsen waar het afspelen van geluid niet altijd gepast is. Ondertitels zijn dan bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen, of je nu een beperking hebt of niet. Ook dat is toegankelijkheid!
Toegang tot digitale toepassingen is vandaag net zo belangrijk als toegang tot openbare gebouwen en het openbaar vervoer. De Europese Commissie beschouwt het dan ook als een basisrecht en vaardigde richtlijnen uit om te verzekeren dat digitale content en gebruikersinterfaces toegankelijk zijn voor iedereen. Die - intussen in nationale en regionale vertaalde - wetgeving bepaalt tegen wanneer websites en mobiele apps van alle publieke organisaties toegankelijk moeten zijn volgens de Web Content Accessibility Guidelines 2.1AA standaard.
De Europese Richtlijn is van toepassing op websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. Sommige instellingen en private organisaties vallen ook onder het toepassingsgebied als ze aan de onderstaande kenmerken voldoen:
Wij helpen je graag verder en staan je bij in het proces naar digitaal toegankelijke content voor iedereen!
Roel Van Gils van Eleven Ways schreef een interessant artikel over de impact van de nieuwe wetgeving rond digitale toegankelijkheid op overheidsinstellingen en lokale besturen.
Poolstok wil actief bijdragen aan een grotere digitale toegankelijkheid voor iedereen en werkt in het kader van deze thematiek samen met DiAX.
DiAX is een samenwerking tussen:
en is ingebed als project in de Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden (KMBS vzw).
Meer info over de DiAX partners.
DiAX bundelt de unieke expertise en het dienstenaanbod van de partners en stelt dat ter beschikking van organisaties en ondernemingen. Zo onderzoeken en verbeteren ze de toegankelijkheid van digitale toepassingen en media, waaronder websites, apps, documenten en video’s.