Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid

Onze samenleving digitaliseert in sneltempo. Meer dan ooit tevoren maken en bekijken we digitale content op onze computers en smartphones. Iedereen moet maximaal kunnen deelnemen in deze vlug veranderende wereld. Helaas is dat niet de realiteit voor mensen met een tijdelijke of permanente beperking (visueel, auditief, cognitief, motorisch ...).

Voor één op de vijf Vlamingen is het kunnen raadplegen van digitale informatie moeilijk. Waarom? Omdat websites, apps en documenten niet gemaakt zijn met hun noden in het achterhoofd.

Digitale toegankelijkheid heeft ook voordelen voor ons allemaal. Wie is nu niet gebaat bij helder taalgebruik en vlot navigeerbare en overzichtelijke websites en apps? Surfen gebeurt steeds vaker op mobiele toestellen, onderweg of op plaatsen waar het afspelen van geluid niet altijd gepast is. Ondertitels zijn dan bijvoorbeeld zeer welkom voor iedereen, of je nu een beperking hebt of niet. Ook dat is toegankelijkheid!

Voordelen

  • groter bereik en meer tevreden gebruikers
  • voordeel voor iedere gebruiker - niet enkel met een beperking  (bv. context lawaai, ouderen, anderstaligen ...)
  • minder klachten
  • efficiënter en kostenbesparender werken
  • in regel met de geldende wetgeving
  • positief imago voor je organisatie
  • websites worden gemakkelijker geïndexeerd door zoekmachines - hoger gerangschikt in rangorde

Toegankelijke websites en apps voor iedereen

Toegang tot digitale toepassingen is vandaag net zo belangrijk als toegang tot openbare gebouwen en het openbaar vervoer. De Europese Commissie beschouwt het dan ook als een basisrecht en vaardigde richtlijnen uit om te verzekeren dat digitale content en gebruikersinterfaces toegankelijk zijn voor iedereen. Die - intussen in nationale en regionale vertaalde - wetgeving bepaalt tegen wanneer websites en mobiele apps van alle publieke organisaties toegankelijk moeten zijn volgens de Web Content Accessibility Guidelines 2.1AA standaard.

Moet jouw website en mobiele app voldoen aan deze regelgeving?

De Europese Richtlijn is van toepassing op websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. Sommige instellingen en private organisaties vallen ook onder het toepassingsgebied als ze aan de onderstaande kenmerken voldoen:

  • opgericht zijn met als doel te voorzien in behoeften van algemeen belang (niet van industriële of commerciële aard)
  • rechtspersoonlijkheid bezitten
  • voor het merendeel door de overheden gefinancierd worden, een beheer hebben dat onder toezicht staat van die overheden of over een bestuursorgaan/toezichtsorgaan beschikken waarvan meer dan de helft van de leden bestaat uit vertegenwoordigers van overheden of andere publiekrechtelijke instanties

Deadlines

23/09/2019: nieuwe websites die na 23/09/18 online gingen, moeten digitaal toegankelijk zijn. 23/09/2020: bestaande websites die voor 23/09/19 online gingen, moeten digitaal toegankelijk zijn. 23/06/2021: Mobiele apps moeten digitaal toegankelijk zijn

Is jouw website en mobiele app al digitaal toegankelijk?

Wij helpen je graag verder en staan je bij in het proces naar digitaal toegankelijke content voor iedereen!

Poolstok wil actief bijdragen aan een grotere digitale toegankelijkheid voor iedereen en werkt in het kader van deze thematiek samen met DiAX.

DiAX is een samenwerking tussen:

en is ingebed als project in de Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden (KMBS vzw).

Meer info over de DiAX partners.

DiAX bundelt de unieke expertise en het dienstenaanbod van de partners en stelt dat ter beschikking van organisaties en ondernemingen. Zo onderzoeken en verbeteren ze de toegankelijkheid van digitale toepassingen en media, waaronder websites, apps, documenten en video’s.

Aanbod

  • Sensibilisering 
    DiAX laat leidinggevenden en medewerkers kennis maken met de gevolgen van niet-toegankelijke digitale media aan de hand van eigen voorbeelden of op maat, door het gebruik van je eigen digitale producten.
     
  • Opleiding
    Er is een breed aanbod (open of op maat) aan opleidingen om zelf de digitale toegankelijkheid van o.a. websites, apps, pdf-documenten en video's te leren optimaliseren. Ook voor de implementatie in je eigen organisatie is er een passend aanbod.
     
  • Audits en certificatie, expert reviews en gebruikersonderzoek
    De experten van DiAX helpen je inzicht te krijgen in de materie en welke ingrepen nodig zijn om te voldoen aan de geldende richtlijnen, eventueel met certificering. DiAX kan je organisatie bij nieuwe projecten vanaf het eerste design begeleiden, indien gewenst met een gebruikersonderzoek. Dit resulteert niet alleen in een  toegankelijke maar ook meer gebruiksvriendelijke website of app.
     
  • Advies en coaching (maatwerk)
    De experten van DiAX bieden advies en coaching bij elke vraag of problematiek rond digitale toegankelijkheid.
     
  • Productie, remediëring en operationele ondersteuning
    Je kan terecht bij DiAX voor het aanleveren van audiodescriptie of (live) ondertiteling en het toepassen van de toegankelijkheidsrichtlijnen op websites, apps of pdf's. Het bouwen, ontwikkelen of structureel aanpassen van websites of apps valt niet onder deze dienstverlening.